Compare Properties

Go to properties then click to add to compare menu

Haberler

En güncel gelişmeleri takip edin
Yabancı Öğrenciler için Türkiye’de Eğitimimage

Yabancı Öğrenciler için Türkiye’de Eğitim

10/03/2021

Türk eğitim sistemi; farklı ülkelerin eğitim sistemleri ile etkileşim halinde olan, modern eğitim yöntemlerini uygulayan ve her yıl gelişen bir eğitim sistemidir. Türkiye, kaliteli ve nitelikli eğitim kurumları ile her yıl dünyanın dört bir yanından yabancı öğrenci kabul etmektedir. Yabancı öğrenciler, eğitim kalitesinin her geçen yıl artması, uluslararası düzeyde geçerliliği olan diploma, ekonomik ve güveli eğitim imkanı ve öğrencilere sağlanan kolaylıklar gibi nedenlerle Türkiye’de eğitim almayı tercih etmektedir.

Türkiye’de eğitim okul öncesi eğitim ile başlar. Okul öncesi eğitimini tamamlayan çocuklar 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine kaydolur. 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl lise eğitiminin ardından 12 yıllık zorunlu eğitim dönemi tamamlanır ve çocuklar “Lise diploması” almaya hak kazanır. Lise eğitimini tamamlayan öğrenci isterse üniversite sınavlarına girerek üniversite eğitimine başlar ve eğitim hayatı devam eder. Lisans eğitiminden sonra yine isteğe bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimleri alınabilir. Türkiye’de 12 yıllık zorunlu eğitim devlet okullarında ücretsiz sağlanmaktadır. Ayrıca ücretli eğitim veren birçok özel eğitim kurumu bulunmaktadır.

Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim

Türkiye’de okul öncesi eğitim 0-6 yaş grubu arasındaki çocuklara verilmektedir

Bir çocuğun kişiliğinin şekillenmesinde, gelişiminde ve sağlıklı bir birey olarak hayata hazırlanmasında, okul öncesi eğitim dönemi oldukça büyük önem taşımaktadır. Bir çocuğun eğitimi doğduğu ilk andan itibaren ailede başlar. Ailenin verdiği temel eğitimler tamamlandığında ve çocuk belli bir yaşa ulaştığında eğitimler okulda devam eder. Türkiye’de 0-6 yaş grubu arasındaki tüm çocuklar için okul öncesi eğitim veren özel kurumlar ve devlet kurumları bulunmaktadır. Türkiye’de okul öncesi eğitim zorunlu değildir.

Okul öncesi eğitim kurumları çocukların fiziksel, duygusal, bilimsel ve sosyal becerilenin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu eğitim çocukları;

- Erken yaşta sosyalleşmelerini ve sosyal becerilerinin gelişmesini sağlar.

- Gelecekteki eğitim hayatına hazırlar.

- Kendilerini ifade etme becerilerini geliştirir.

- Yeteneklerinin farkına varmasını sağlar.

- Sınırlarının farkına varmasını sağlar.

- Becerilerinin gelişmesini sağlar.

“Türkiye’de okul öncesi eğitim sistemine kaydolacak yabancı öğrenciler için pasaport, öğrenim vizesi ve en az 6 aylık ikamet izni şartı aranmaktadır. Türkiye’de ikamet izni olan yabancı velilerin çocuklarından kayıt sırasında ayrıca öğrenim vizesi istenmez. Türk vatandaşlığı almış yabancı öğrenci için ikamet izni ya da öğrenim vizesi şartı yoktur.”

Türkiye’de 12 Yıllık Zorunlu Eğitim

Türkiye’de okul öncesi eğitimini tamamlamış öğrenciler 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine geçmektedir. Türkiye’de zorunlu eğitim 2012-2013 yıllarında 8 yıldan 12 yıla çıkarılmıştır. 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi; 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl lise şeklinde düzenlenmiştir. Hayata geçirilen yeni sistemde 66 ayını doldurmuş tüm çocukların eğitime katılması zorunludur.

Türkiye'de İlkokul

Türk eğitim sisteminde 2013 yılında 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine geçilmiştir

İlkokul eğitim sürecinde çocuklara temel okuma ve yazma becerileri kazandırılır. Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi, sosyal bilgiler ve yabancı dil gibi alanlarda temel eğitimler verilir.

Türkiye'de Ortaokul

Türkiye’de eğitim görmek isteyen öğrencilerin sayısı her geçen yıl artmaktadır

4 yıllık ilkokul eğitiminin ardından 4 yıllık ortaokul eğitim dönemi başlamaktadır. Ortaokul, ilkokulda verilen derslerin daha detaylı hallerinin öğrencilere verildiği bir dönemdir. İlkokulda görülen dersler detaylandırılır ve yetenek ve becerilerine göre öğrenciler öğretmenleri tarafından lisede seçecekleri bölümlere yönlendirilir.

Türkiye'de Lise

Türk vatandaşlığı bulunmayan yabancı öğrencilerden Türkiye’de öğrenci vizesi şartı aranmaktadır

4 yıl ortaokul eğitimini tamamlayan öğrenciler, 4 yıllık lise eğitimine geçiş yapar. Sınavla ya da sınavsız olarak geçiş yapılan liselerde alanlara göre farklı eğitimler verilmektedir. Türkiye’de yüksek kalitede eğitim veren çok sayıda fen lisesi, Anadolu lisesi ve meslek lisesi bulunmaktadır. Başarı ile 4 yıllık lise eğitimini tamamlayan öğrenciler “Lise Diploması” almaya hak kazanır.

“ Türkiye’de 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine kaydolacak yabancı öğrenciler için pasaport, öğrenim vizesi ve en az 6 aylık ikamet izni şartı aranmaktadır. Türkiye’de ikamet izni olan yabancı velilerin çocuklarından kayıt sırasında ayrıca öğrenim vizesi istenmez. Türk vatandaşlığı almış yabancı öğrenci için ikamet izni ya da öğrenim vizesi şartı yoktur. Yabancı öğrencilerin okula kaydı için bazı denklik belirten belgeler istenir ya da öğrencilere mülakat yapılır. Mülakattan sonra denkliği belirlenen yabancı öğrenciler ilgili okullara yerleştirilir ve Türkçe öğrenmelerine destek verilir.”

Türkiye’de Üniversite Eğitimi

12 yıllık zorunlu eğitimin ardından eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler, üniversite sınavlarına girerek istedikleri bölümü tercih edebilirler. Türkiye’de üniversite eğitimleri lisans (4 yıl) ve önlisans (2 yıl) olarak verilmektedir.

Her yıl binlerce öğrenci Türkiye'de üniversite eğitimi görmek için Türkiye'ye gelmektedir

Dünya üniversiteleri sıralamalarında önemli sıralarda bulunan birçok Türk üniversitesi vardır. Ayrıca Türk üniversitelerinden alınan lisans diploması Avrupa ülkeleri tarafından tanınmaktadır ve uluslararası geçerliliğe sahiptir.

Türkiye’de lise eğitimini tamamlayan ya da başka ülkeden tamamlayıp üniversite eğitimine Türkiye’de devam etmek isteyen yabancı öğrencilerin, üniversite başvurusundan önce girmek zorunda oldukları bir sınav vardır. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) olarak adlandırılan bu sınavdan yeterli puan alan öğrenciler Türkiye’de tercih ettikleri bir üniversiteye kayıt yaptırabilir. YÖS’ün geçerliliği 2 yıldır. Bu sınav üniversiteler bünyesinde yapılmaktadır. Yani, öğrenci okumak istediği üniversitenin düzenleyeceği sınava girecek ve aldığı puana göre kaydını yaptırıp eğitimine başlayabilecek. Üniversitelerin resmi sayfalarında yabancı öğrencilere yönelik düzenlenen sınav bilgileri, yatırılacak harç ücretleri ve başvuru şartları gibi bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir.

Yabancı Öğrenci Sınavı İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde hazırlanır. Bu sınavda öğrencilerin “Temel Öğrenme Becerileri” ve “Türkçe” yeterliliği test edilir. Temel öğrenme becerileri testinde matematik, kimya, fizik, biyoloji, geometri, coğrafya ve biyoloji gibi alanlara yönelik sorular yer almaktadır. Türkçe yeterlilik testinde ise öğrencinin Türkçe seviyesi ölçülmektedir. Bu testte yeterli puan alamayan öğrenciler bir akademik yıl boyunca Türkçe hazırlık sınıflarına alınır ve bir yıl sonundaki başarı durumuna göre eğitimine devam eder.

Türkiye’de üniversite eğitim almak isteyen öğrencilerden talep edilen belgeler;

- Öğrenci kabul formu (her üniversitenin kendine ait kabul formu bulunmaktadır)

- Lise veya dengi okul diploması (Türkçe’ye çevrilmiş ve Türk Dış Temsilcilikler tarafından onaylanmış olmalı)

- Finansal teminat mektubu

- Kayıt Ücreti

“Türkiye’de üniversite eğitim alacak yabancı uyruklu öğrenciler için öğrenci vizesi, ikamet izni ve sağlık sigortası şartları aranmaktadır. İkamet izni her yıl yenilenmek zorundadır. Türk vatandaşlığını kazanmış yabancı öğrenciler için bu şartlar aranmamaktadır.”

Türkiye'de Yüksek Lisans

Türkiye’de kaliteli yüksek lisans eğitimi veren birçok üniversite bulunmaktadır

Türkiye’de kaliteli yüksek lisans eğitimi veren birçok üniversite bulunmaktadır. Günümüzde eğitimli nüfusun ve lisans eğitimini tamamlamış insanların sayısının artması ile iş ortamında oluşan rekabet için yüksek lisans önemli bir konu haline gelmiştir. Mesleki yeterlilik için önemli bir yere sahip olan yüksek lisans eğitimi için her üniversitenin farklı kabul şartları bulunmaktadır. Bu şartları öğrenmek için başvurulmak istenen üniversitenin resmi web sitesinden gerekli şartlar öğrenilebilir.

Türkiye’de yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerden diplomanın aslı ya da onaylı bir kopyası istenmektedir. Lisans eğitimini yurt dışında tamamlamış öğrenciler için “Lisans Denklik Belgesi” istenmektedir. Bu belgenin Türkçe çevrisi yapılmış olmalı ve Türk Dış Temsilcilik tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Ayrıca lisans eğitimi boyunca alınan tüm dersleri, kredileri ve notları gösteren Türkçe çevirisi yapılmış ve onaylanmış transkript belgesi istenmektedir.

“Türkiye’de yüksek lisans eğitimi alacak yabancı uyruklu öğrenciler için öğrenci vizesi, ikamet izni ve sağlık sigortası şartları aranmaktadır. İkamet izni her yıl yenilenmek zorundadır. Türk vatandaşlığını kazanmış yabancı öğrenciler için bu şartlar aranmamaktadır.”

Türkiye'de Doktora

Türkiye’de doktora eğitimi düşük eğitim ücretleriyle verilmektedir

Yüksek kalitede doktora eğitimi verilen Türkiye, yabancı doktora öğrencileri için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Türkiye’de doktora eğitimi düşük eğitim ücretleriyle verilmektedir. Hızla büyüyen ekonomi, düşük yaşam maliyetleri ve eğitim ücretleri, verilen kaliteli eğitim ve İngilizce eğitim fırsatlarıyla yabancı öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bir programdır. Türkiye’de doktora eğitimleri büyük ölçüde Avrupa ülkelerindeki doktora eğitimlerine benzemektedir. Yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve üniversiteler tarafında gerekli şartları yerine getirmiş öğrenciler doktora eğitimine başvuru yapabilmektedir. İngilizce eğitim veren doktora programlarına başvurmak için TOEFL ve IELTS gibi dil sınavlarında yeterlilik aranmaktadır. Ayrıca akademik bilgilerin ölçülmesi amacıyla ALES, GMAT ve GRE gibi sınavlardan yeterli başarıya ulaşılması beklenmektedir.

“Türkiye’de doktora eğitim alacak yabancı uyruklu öğrenciler için öğrenci vizesi, ikamet izni ve sağlık sigortası şartları aranmaktadır. İkamet izni her yıl yenilenmek zorundadır. Türk vatandaşlığını kazanmış yabancı öğrenciler için bu şartlar aranmamaktadır.”

 

 

İlgili Makaleler:

Türkiye'de satılık daireler 2020-2021

Türk vatandaşlığının özellikleri

Türkiye'de emlak satın almanın avantajları

İstanbul'da satılık daireler 2020-2021

Türkiye'de ikamet izni nasıl alınır

Türkiye'de emlak fiyatları

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı

İstanbul'da ikamet için en iyi yerler

İstanbul'da satılık villalar 2020-2021

Türkiye'de gayrimenkul yatırımı

#istanbulda_gayrimenkuller #satilik_daireler #turkiyede_yatirim #gayrimenkul #turkiyede_ikamet #diyar_turk #turk_vatandasligi #gayrimenkul_turkiye

Related News