Türkiye’de Emlak Satın Alma Maliyetleri 2021
Türkiye sahip olduğu eşsiz konumu, muhteşem coğrafyası, farklı milletlerin ve medeniyetlerin mirası olan kültürü, iklimi, köklü tarihi ve yabancı yatırımcılara sağladığı avantajlar ve imkanlar ile yaşamak ve yatırım yapmak için en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Gayrimenkul sektöründe büyük ilerleme kaydeden ve en cazip ülkelerden biri olarak gösterilen Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancıların dikkat etmesi gereken bazı önemli konular bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken konuların en başında ise doğru ve güvenilir bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmak gelmektedir. Türkiye’de gayrimenkul piyasasının sahip olduğu yüksek kazanç oranı dikkate alındığında, doğru bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmak karlılık oranını artırmak ve olası riskleri önlemek açısından oldukça önemli bir husustur. Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satışı, KDV istisnası ve iadesi, Türk vatandaşlığı edinimi ve ikamet izni gibi bir çok konuda uzmanlık gerektiren bir konudur. Uzman bir gayrimenkul danışmanı yatırımcıya ciddi avantajlar sağlayacak bir konumdadır. Bu yüzden birlikte çalışılacak gayrimenkul danışmanı titizlikle seçilmelidir.
Bu ve benzer durumlarda avantajlardan yararlanmak, hak kaybına uğramamak ve doğru bir yatırım yapmak doğru yönlendirmeyi ve yönetimi gerektirmektedir. Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı 250.000 USD tutarına indirildikten sonra, Türkiye’de gayrimenkule olan talep büyük oranda artmıştır. Diyar Türk Gayrimenkul’ün profesyonel ve tecrübeli ekibi Türkiye’de yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı almak isteyen müşterilerine en iyi hizmeti sunmaktadır.
Neden Türk Gayrimenkulüne Yatırım Yapmalısınız?
- Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı İmkanı: Türk hükümeti geçtiğimiz yıllarda 1.000.000 USD olan vatandaşlığa başvuru tutarını 250.000 USD’a indirdi. Bu sebeple konut amaçlı gayrimenkul yatırım pazarında önemli bir artış yaşandı. Türk vatandaşlığı gerek uygun fiyatı gerekse kolay başvuru süreci ile yoğun ilgi görmektedir. 250.000 USD ve üzeri tutarında gayrimenkul satın alan bir yabancı ailesiyle birlikte (eş ve 18 yaş altı çocuklar) Türk pasaportu sahibi olabilmektedirler.
- Düşük Satın Alma Maliyetleri: Türkiye, birçok Avrupa ülkesine kıyasla uygun fiyatlı gayrimenkul pazarına sahiptir. Diğer ülkelerin aksine düşük satın alma maliyetlerine, düşük vergi oranlarına ve kolay bir satın alma sürecine sahiptir.
- Yüksek Döviz Kuru ile Kazançlı Alım İmkanı: Türkiye’de gayrimenkul satın almak isteyen yabancıları pek çok avantajın yanı sıra döviz kuru avantajı da beklemektedir. Türk Lirasının döviz karşısında uğradığı bu geçici kayıp yabancı yatırımcılar için iyi bir fırsat anlamına gelmektedir.
- Kaliteli ve Modern Emlak Çeşitliliği: Her geçen gün gelişen ve büyüyen Türk gayrimenkul piyasası yatırımcılara kaliteli ve modern emlak satın alma seçenekleri sunmaktadır. Her bütçeye uygun kaliteli gayrimenkullerin yer aldığı Türkiye emlak piyasası her geçen yıl büyümekte ve gelişmektedir.
- Kısa Vadede Yüksek Kar İmkanı: Gayrimenkul yatırımı orta ve uzun vadeli, en az riske sahip yatırım türü olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de çok hızlı değerlenen gayrimenkul fiyatları yatırımcılarına kısa zamanda yüksek karlı yatırım imkanı sunmaktadır.
- Kalite Bir Yaşam İçin İdeal Ülke: Türkiye, yüksek karlı yatırım için tercih edildiği kadar yaşam için de sıklıkla tercih edilen bir ülkedir. Özellikle emeklilikte huzurlu bir yaşam isteyen ve ticaretle uğraşan kişilerin tercih ettiği ülke olan Türkiye çok fazla cazibe merkezine sahiptir.
Türkiye'de Gayrimenkul Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Gayrimenkulün konumu, yaşı vb. gibi özellikleri hakkında bilgi edinmek ve bu doğrultuda hareket etmek gerekmektedir.
- Kısa sürede değerlenecek konut yatırımı yapmak isteyenler, gelişmekte olan bir bölgede gayrimenkul yatırımı yapmalıdır.
- Satın alınacak gayrimenkulün bulunduğu konumun merkezi ya da kırsal bir noktada olması değeri açısından büyük önem taşımaktadır.
- Merkezi bir yerden ev almak hem kısa vadede hem de orta ve uzun vadede karlı kazanç imkanı sunmaktadır.
- Uzun vadeli yatırım için düşük fiyatlı gayrimenkul satın almak isteyen yatırımcılar için kentsel dönüşüm bölgeleri iyi bir alternatiftir.
- Yatırımcıların satın alacağı konutun deprem yönetmeliğine uygunluğunu araştırması gerekmektedir.
Ev Satın Alırken Önünüze Çıkabilecek Ek Maliyetler 2021
Türkiye’de emlak satın alırken emlak satış fiyatının haricinde tapu harcı, değerleme raporu, DASK sigortası, abonelikler ve tercüme ücretleri gibi ek maliyetler bulunmaktadır. Ayrıca vekalet gerektiren satışlarda noter ücreti, kredili satışlarda faiz bedeli gibi ekstra ücretler bulunmaktadır.
Türkiye’de emlak satın almaya karar veren bir yatırımcı emlak bedeli haricinde onu bekleyen bazı ekstra masrafların olduğunu da bilerek hareket etmelidir. Bu nedenle, emlakın satış bedeli dışında birçok ödeme yapılacağını bilmeli ve bütçesini buna göre ayarlamalıdır. Bu süreçte profesyonel bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmak yatırımcıyı beklenmeyen masraflardan korur. Ekstra masrafları bilmeden hareket eden bir yatırımcının beklemediği bir biçimde karşısına çıkan masraflar yatırımdan vazgeçmesine sebep olabilir. Peki beklenmeyen tatsız ödemeler için ne yapmak gerekir? Türkiye’de emlak satın alırken ne gibi maliyetler alıcıları beklemektedir? Bu makalemizde 2021 Türkiye’de emlak satın alma maliyetlerinden bahsedeceğiz.
Türkiye’de emlak satın almayı planlayan alıcılar, emlak satın alırken yapılan harcamaları diğer ülkelere kıyasla düşük bulmakta ve bundan memnuniyet duymaktadırlar. Fakat yine de yatırım yapmayı düşünen herkes nereye ne kadar ücret ödeyeceğini bilmek ister. Bu sebeple Türkiye’de emlak satın alırken ödenmesi gereken ücretleri listeledik.
Türkiye’de Emlak Satın Alma Maliyetleri 2021
Tapu Harç Bedelleri
Türkiye’de tapu devir vergisi, emlak satış fiyatının %4’ü olarak hesaplanmaktadır. Bu sebeple ödenecek tapu devir vergisinin tutarı satın alınacak emlak değerine göre değişiklik gösterecektir.
Emlak satın alma süreçlerinde, düşünüldüğünden çok daha fazla vergi ve ekstra ödeme ile karşılaşılabilir. Bu ekstra maliyetlerden ilki ve en önemlisi tapu harcıdır. Tapu harcı fiyatları genellikle diğer zorunlu ödeme kalemi olan tapu döner sermaye bedelini de içermektedir.
Tapu devir işlemi sırasında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü gayrimenkul değerinin %4’ü karşılığında bir bedeli talep etmektedir. Türkiye’de beyan edilen emlak değerleri yerel fiyat dilimlerine bağlıdır ve genellikle satış fiyatlarından daha düşüktür. Türkiye’de tapuda belirtilen satış bedelinin belediyeden alınan rayiç bedelinden düşük gösterilmesi yasaktır. Ancak çoğu işlem, satış tutarından daha düşük olan rayiç bedeli tutarında gösterilmektedir. Harcın ve gelir vergisinin daha az ödenmesi amacı ile yapılan bu daha sonra bazı problemlere sebep olabilmektedir. Satış bedelinin gösterilen tutardan daha yüksek olduğu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tespit edilirse, aradaki beyan farkının tapu harcını ve eksik harç nedeni ile cezai işlem yapma ihtimali vardır.
Emlak Vergisi
Türkiye’de emlak satın aldıktan sonra ödenmesi gereken ana giderlerden bir diğeri de emlak vergisidir. Emlak vergisi, her yıl yılda bir kez ödenen bir vergi türüdür. Satın alınan tüm taşınmazlar (arsa, konut, dükkan, arazi) emlak vergisine tabidir. Ödenmesi gereken tutar her yıl farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca pek çok kritere göre de değişiklik gösterebilir.
Emlak vergisi sorgulama için e-devlet’ten ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergisi Daire’sinden şifreniz ve T.C. kimlik no ile borç sorgulama yapabilirsiniz. Her ne kadar zorunlu bir ödeme olarak bilinse de emlak vergisi muafiyeti bulunan kişiler bu ödemeyi yapmakla yükümlü değildirler.
Herhangi bir ikinci evi olmayan, dul, engelli, işsiz, emekli ve ev hanımları emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmektedirler.
Türkiye'de emlak vergileri yüksek mi?
Türkiye'de emlak vergileri birçok ülkeye kıyasla düşüktür. Büyükşehirlerde her gayrimenkul için %0,2 ve büyükşehir olmayan illerde ise %0,1 yıllık emlak vergisi alınmaktadır. Ticari gayrimenkuller için kentsel bölgelerde %0,4 ve büyükşehir olmayan bölgelerde %0,2 ödenmektedir. Tapu için imza atarken satıcı, mülkün emlak vergisi borcu olmadığından emin olmalıdır.
Tercüman ve Vekaletname Ücretleri
Türkiye’de emlak satın almak isteyen yabancıların tapu devri sırasında yeminli bir tercümana ihtiyacı olmaktadır. O sırada tapuda sorulan soruları kendisine aktaracak ve tapu devri sırasında yardımcı olacak bir tercüman ihtiyacı vardır. Ayrıca tercüme edilmesi gereken bazı evraklar da vardır. Tercüman ve vekaletname ücretleri, çeviri yapılan dile, belgenin içeriğine ve uzunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama bir yeminli tercüman ücreti 300-500 TL arasında değişmektedir. Vekaletname ücreti ise ortalama 750-1100 TL arasında değişmektedir.
Gayrimenkul Değerleme Raporu (Ekspertiz Raporu) Ücreti
Türkiye’de yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarında tapu devri öncesinde gayrimenkul değerine ilişkin ekspertiz raporu istenmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu onaylı ekspertiz raporunun ücreti emlakın bulunduğu şehre ve emlakın niteliklerine göre değişiklik göstermektedir. İstanbul’da ortalama ekspertiz raporu bedeli 1700-2000 TL arasındadır. Emlak alıcıları bu bedeli Tapu ve Kadastro Gayrimenkul Değerleme Müdürlüğü’ne öderler. Emlak değerleme raporu işlemleri ortalama 3-5 iş günü içinde tamamlanmaktadır.
Kredi Masrafları
Birçok kişi ev satın alabilmek için kredi desteğine ihtiyaç duymaktadır. Türkiye’de, özellikle İstanbul’da, birçok inşaat firması ödeme planı ile ödeme kolaylığı sunsa da bazı durumlarda kredi kullanmak durumunda kalınabilir. Konut kredileri, bankaların müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda farklı bütçelere uygun şekilde hazırladığı paketlerden oluşmaktadır. Konut kredisi alabilmek için satın alınacak konutun krediye uygun olması gerekmektedir. Eğer ev kredi çekmeye uygun değilse, banka kredi talebini reddeder. Eğer konut kredi çekmeye uygunsa, banka krediyi onaylar ve kredi borcu bitene kadar evi ipotek altına alır. Kredi borcunun aksatılması ya da ödenmemesi durumunda banka tarafından eve el konulur.
Konut kredisi, sabit gelire sahip, sigortası olan ve krediyi ödemekte zorluk çekmeyecek kişilere verilir. Daha önce kullanılan kredi ve zamanın ödenen kredi borçları kredi çekmede büyük rol oynar. Ayrıca diğer bankaların referansı ve vergi borcunun olup olmadığını kontrol edilir. Tüm şartlar sağlandığında konut ücretinin %20’si peşin %80 kredi olacak şekilde kredi çekilebilmektedir. Türkiye’de 5-10 yıl arasında vade imkanı ile konut kredisi kullanılabilir.
Abonelik Ücretleri
Ev satın aldıktan sonra kullanım için elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet vb. gibi bazı abonelik işlemleri yapılması gerekmektedir. Elektrik, su, doğalgaz, internet abonelik ücretleri şehirden şehre değişiklik göstermektedir. İlk kez yapılan aboneliklerde belli bir miktar depozito bedeli ödenmektedir. Bu depozito bedeli, aboneliği sonlandırmak istediğinizde geri ödenmektedir. Tüm bu abonelikleri yapabilmek için öncelikle ikametgah belgesi ve DASK sigorta poliçesi alınması gerekmektedir.
DASK (Zorunlu Deprem) Sigortası
Tapu devrinden hemen, konutun yeni sahibinin hemen DASK sigorta poliçesini alması gerekmektedir. DASK sigorta ücreti evin metrekaresi, kat sayısı vb. fiziksel koşullarına göre değişiklik gösterir. Elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikler sırasında sunulması gereken bir belgedir. DASK, her mülk sahibinin yaptırmak zorunda olduğu zorunlu deprem sigortasıdır. Deprem sırasında ya da sonrasında mülkte oluşabilecek hasarları karşılayan bir sigorta türüdür. DASK yalnızca, binanın temelleri, duvarları, tavanları, tabanları, merdivenleri gibi evin fiziksel yapısını oluşturan temel bileşenleri kapsar. Sıklıkla özel konut sigortası ile karıştırılır. Konut sigortası zorunlu değildir, isteyen yaptırabilir ve içindeki eşyalar dahil her şey, her türlü riske karşı (deprem, sel, yangın, hırsızlık vb.) sigortalanabilir.
Tadilat ve Bakım Ücretleri
Anahtar teslim, sıfır bir daire alınmıyorsa evde tadilat veya bakım yapılacak bazı durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda bütçeye mutlaka tadilat ve bakım ücretleri de eklenmelidir. Eski ve yaşı büyük evler ya da bir önce mülk sahibinin evi kullanım durumu genellikle tadilat ve bakım gerektirmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir gayrimenkul danışmanına danışmalı ve tavsiye alınmalıdır. Böylece dairede ne gibi bakım tadilat masrafları olabileceğini önceden öğrenebilir ve potansiyel masraflar konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Tadilat ve bakım ücretleri arasında elektrik ve su tesisatı bakımı, boya ve badana, yer kaplamalarının tamiratı, mutfak ve banyo dolaplarının onarımı, banyo döşemelerinin tadilatı, duşa kabin ve küvet değişimi gibi bakımlar yer alabilir. Sonrasında kötü bir sürpriz ile karşılaşmamak için ev satın alınmadan önce mutlaka her yer incelenmeli ve her ayrıntı hakkında detaylı bilgi edinilmelidir.
Aidat Ücretleri
Türkiye’de toplu yaşam alanlarında (apartman daireleri, konut kompleksleri, villa siteleri gibi) ortak kullanım alanlarının masraflarının karşılandığı aidat ücretleri bulunmaktadır. Aidat ücretleri, ortak elektrik, su, ısınma, asansör bakım, temizlik, çevre ve peyzaj bakımı, sosyal tesis gibi kullanımları ve alanları içermektedir. Kapsamlı sosyal tesislere sahip konut komplekslerinde aidat ücretleri normal bir apartman dairesine oranla daha yüksektir.
Türkiye'de aidat ücretleri ne kadardır?
Türkiye’de aidat ücretleri, sunulan hizmete ve konut kompleksinde bulunan dairelerin sayısına göre değişiklik gösterir. Ayrıca daire ve villalar için farklı ücretlendirmeler mevcuttur. Ayrıca, bir sitede bulunan mülklerin sayısı arttıkça, toplam maliyet site sakinleri arasında paylaşıldığından, konut başına düşen aidat ücreti daha az olacaktır.
Avukat Ücreti
Türkiye’de vatandaşlık için gayrimenkul satın almak isteyen birine bir avukat yardımı almasını tavsiye ederiz. Vatandaşlık süreci konut satın alma sürecinden biraz daha karmaşık olduğu için avukat yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’de İngilizce konuşabilen birçok avukat bulunmaktadır. Diyar Türk Gayrimenkul olarak vatandaşlık sürecinde tecrübeli ve yabancı dil konuşan avukat tavsiyesinde bulunuyoruz.
Çevre Temizlik Vergisi
Türkiye’de konut sahiplerinden alınan çevre temizlik vergisi bulunmaktadır. Satın aldığınız evin Çevre Temizlik Vergisi hiç ödenmemişse siz, mülkü satın aldığınız tarihten itibaren sorumlu olduğunuzdan, tapu suretiyle birlikte belediyenize başvurarak beyannamenizi verebilirsiniz.
"Çevre Temizlik Vergisi" su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına hesaplanır. Hesaplanan "Çevre Temizlik Vergisi" konutlar için su faturası ile tahsil edilir.
Diyar Türk Gayrimenkul, size ve ailenize uygun gayrimenkulü bulma yolculuğunuz sırasında zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayan en iyi hizmetleri sunuyor.
Hizmetlerimiz
- Gayrimenkul pazarlaması
- Gayrimenkul danışmanlığı
- Gayrimenkul yatırımı yoluyla Türk vatandaşlığı programları
- Emlak turları
- Gayrimenkul yönetimi
- Gayrimenkul alım ve satımı
- Satış sonrası servisi
Sosyal medya platformlarımız aracılığıyla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Gayrimenkul danışmanlarımız sizi bekliyor.
Diyar Türk Gayrimenkul ekibi
İlgili Makaleler:
Türkiye'de satılık daireler 2020-2021
Türk vatandaşlığının özellikleri
Türkiye'de emlak satın almanın avantajları
İstanbul'da satılık daireler 2020-2021
Türkiye'de ikamet izni nasıl alınır
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı
İstanbul'da ikamet için en iyi yerler
İstanbul'da satılık villalar 2020-2021
Türkiye'de gayrimenkul yatırımı
#istanbulda_gayrimenkuller #satilik_daireler #turkiyede_yatirim #gayrimenkul #turkiyede_ikamet #diyar_turk #turk_vatandasligi #gayrimenkul_turkiye